RIGPAC’19
bergama, pergamo, pergamon, restauración, taller de restauración, campo de trabajo, universidad, estudiantes, experiencia, edificion antiguos, patrimonio, sociedad, gastronomía
1815
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1815,page-child,parent-pageid-534,stockholm-core-2.4.5,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.12,ajax_fade,page_not_loaded,paspartu_enabled,menu-animation-underline,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive

IV ULUSLARARASI RIGPAC ÇALIŞTAYI BÖLGESEL KİMLİK, KÜRESELLEŞME VE MİRAS DİSİPLİNLERARASI BİR BAKIŞ

.

TANITIM
Yapılı Çevre Mirası ve Küreselleşme Üzerine Uluslararası Eleştirel Düşünce Ağı (RIGPAC), misyonu ve işlevleri doğrultusunda, İstanbul Yıldız Teknik ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile birlikte 14-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında IV Uluslararası KİMLİK, KÜRESELLEŞME VE MİRAS Çalıştayı’nı organize etmektedir. İstanbul’dan başlayacak çalıştayın rotası Edirne, Bergama ziyaretleri ve Ege (Türkiye) turları ile geliştirilmiştir.
Bu çerçevede, Çalıştay 2018 Eylül ayında Canoas (Brezilya) kentinde aynı tema üzerine gerçekleştirilmiş RIGPAC V Uluslararası Kolokyumu’ nu tamamlayıcı bir organizasyon olarak kabul edilebilir.

ORGANİZASYON
IV Uluslararası RIGPAC Çalıştayı’ nın ortak organizatörleri; Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Kolombiya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Kolombiya Katolik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’dir. Ayrıca, Granada Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Kolombiya Katolik Üniversitesi’nden Sürdürülebilir Tasarım yüksek lisans programları da organizasyon içerisinde yer almaktadır.

.

ANA FİKİR
Günümüzün değişen dünyası ve giderek artan değer ve referans kaybı içerisinde en çok tekrarlayan ve özellikle araştırılan toplumsal konulardan biri şüphesiz BÖLGESEL KİMLİK biçiminin kültürel mirası korumayla ilişkisidir. Bu bağlamda, Çalıştayın hedeflenen bölgelerde araştırmayı planladığı nokta; turizm, tüketim, moda ya da piyasa güdümleriyle küreselleşmeye yol açan tehlikelere karşı durumları ve direniş
süreçlerinin farklı kültürel biçimlerde doğrulanmasıdır. Bu amaç, Ağın Brezilya’da düzenlenen organizasyonunda araştırılan cevaplara katkı sağlama perspektifi ne sahiptir: BÖLGESEL KİMLİK, KÜRESELLEŞME VE MİRAS arasında uyumlu ve güvenilir bir ilişki nasıl kurulur? Bu doğrultuda çalıştay, Brezilya’da önerilen eksenlerden dördünü araştıracaktır.

HEDEFLER
Genel amaç, planlanan kentsel müdahale süreçlerinde, bölge kimliği, küreselleşme ve miras arasındaki ilişkiyi uyumlu hale getirmek için bir dizi kamu politikası önerilerini sağlayacak bölgenin genel teşhisini koymaktır. Bu şekilde birtakım hedefler amaçlamaktadır.
1. Küreselleşmenin araştırılan çevrede yol açtığı kültürel ve sosyo-mekânsal dönüşüm ve biçimlerini tanımlamak
2. Küreselleşmenin getirdiği etkileri belirlemek
3. Maddi ve manevi kültürel mirası güçlendirmek, bölgesel kimliğin temsil edilmesi, yenileme ve planlama için olası alternatifl er üretilmesi planlanmaktadır.

.