Depo Pergamon Derneği
.
Yoldayız …
Atıl durumdaki Bergama eski tütün deposu, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğr. Gör. Y. Mimar Jose M. Garcia Torres’in girişimleri ile kısa zamanda filizlenerek Depo Pergamon Projesi’ni ortaya çıkarmıştır. Projenin temel amacı Akdeniz coğrafyasının sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerin korunması için ortak çalışma ve birlikte üretimi destekleyen “yerel koruma modelini” üretmektir. Bu doğrultuda soyut ve somut kültürel mirasın korunması, yaşatılması ve restorasyonuna yönelik faaliyetlerin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek amacı ile Depo Pergamon Derneği kurulmuştur. Dolayısıyla, Depo Pergamon projesi münferit bir yapının restorasyonu ötesinde derneğin bünyesinde benzer girişimlerin merkezi “Akdeniz Kültür Feneri” olarak çalışması amaçlanmaktadır.
.
Neler Başardık!
Depo Pergamon Restorasyon Atölyesi-2018
Proje kapsamında 2018 Temmuz ayında “Depo Pergamon Restorasyon Atölyesi” düzenlenmiştir. 2017 yılında başlayan planlama süreci atölye kapsamında hayata geçme fırsatı yakalamıştır. Bergama tarihi merkezindeki eski tütün deposu; uzmanlar, akademisyenler, öğrenciler, zanaatkarlar ve destekçilerden oluşan uluslararası bir ekiple restorasyonu başlamıştır. Atölyeye Yıldız Teknik , Granada ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi başta olmak üzere çok sayıda üniversite ve 100 öğrencinin katılımı gerçekleşmiştir. Bir aylık atölye sürecinde yapının muhdes eklerinden arındırılması, statik güçlendirme yapılması, çatı aktarımı ve onarımı gibi kaba ve ince işleri içeren çok sayıda restorasyon işlemleri tamamlanmıştır.
Büyük Bir Aile…
Depo Pergamon Restorasyon Atölyesi-2019
2019 Haziran ve Ağustos aylarında iki atölye olarak devam edecek çalışmada, yapının yeniden kullanımına ilişkin müdahaleler gerçekleştirilecektir. Atölye iç mekan donatıları, taş duvarların ihyası (kumlama, derz), ıslak hacim ve tesisatın düzenlenmesi, döşeme (ahşap ve granit) ve strüktür onarımı (dolgu, zımpara, boya ve cilası) gibi restorasyon ve tasarım aşamalarını içermektedir. Atölye çağrısına yaklaşık 25 üniversitenin Mimarlık, Restorasyon, Şehir Bölge Planlama lisans ve lisansüstü seviyelerinden 170 öğrenci başvurusu alınmıştır.
.